Zelfhulp bij TMS

Eén boek

Je hoeft waarschijnlijk maar één boek van dr. Sarno te lezen (of luisteren) om inzicht te krijgen en jezelf te helpen. Duizenden lezers en luisteraars zijn genezen van hun pijn, alleen al door één boek van dr. Sarno te lezen (en te begrijpen!). Vandaar hieronder het boek 'Healing Backpain' in zowel het Nederlands als in het Engels om te luisteren en/of te lezen. Overtuig jezelf, zorg ervoor dat er een kwartje valt en lees desnoods nog meer boeken als je de smaak te pakken hebt gekregen.

Healing Backpain luisterboek op video (Engelstalig)

'Healing Backpain', ingesproken door dr. Sarno zelf.
(Eng./duur: 3:24:34) 

Boek 'Healing Backpain' (Engelstalig)

Directe download, 209 pagina's

Epdf Pub Healing Back Pain The Mind Body Connection
PDF – 1,1 MB 1423 downloads

Boek 'Healing Backpain' (Nederlandstalig)

Directe download, 60 pagina's

Rugpijn
PDF – 498,2 KB 3437 downloads

Video's

Leef je uit als je jezelf gaat verdiepen in TMS. Hier een verzameling geselecteerde video's die direct meer inzicht bieden in de ontdekking van dr. Sarno en de oplossing van jouw klachten. Check YouTube voor nog meer inspiratie en informatie. Op Vimeo kan je de film 'All the rage' huren of kopen.

Twijfel jij nog of je TMS hebt?

Dan heb ik hier een link voor je met een simpele en snelle gratis test. Je hoeft na afloop geen mailadres achter te laten, je kan gewoon afronden met 'uitslag' tonen'. De test is van Dan Buglio, ook leuk om hem te volgen via Facebook bijvoorbeeld. Daar heeft hij een gratis supportgroep waar je lid van kan worden. Hier is de test. (Opent in een nieuw venster) Succes!

Emoties

Het zijn de 'moeilijke' emoties, zoals angst, verdriet en boosheid die voor problemen zorgen bij mensen met TMS. Vanuit een persoonlijkheid die het allemaal goed wil doen, perfect zelfs. En om anderen niet ongemakkelijk te laten voelen, worden emoties onderdrukt die niet wenselijk zijn. Dit wordt veel mensen van kinds af aan al geleerd.

Als je daarbij als kind bijvoorbeeld veel vervelende of onveilige situaties hebt meegemaakt, of ptss hebt, kan het ook zijn dat je je sneller zorgen maakt dan iemand die dit niet of minder heeft. Van belang is het dan om positieve afleiding te zorgen als je teveel in de 'alert' stand staat. Je voelt dat je pijn krijgt, maar begrijpt niet waarom? Check eens of je je teveel zorgen maakt of teveel aan het zorgen bent (voor anderen?) en te weinig plezier maakt! Zodra je dit voelt, ga dan bewust een lachfilm kijken bijvoorbeeld. Maak eens een lijst van leuke dingen die je kan doen die jou plezier geven en kijk er elke dag naar!

Je kan tegen je brein (of plek waar het zeer doet) zeggen: 'Pijn ga weg, ik heb door hoe het werkt. Ga weg en blijf weg'. Heel gek, maar als je inzicht in TMS hebt verkregen en het mechanisme begrijpt, dan werkt dit eigenlijk direct.

Lees hier meer over bij '3 Stappen'. Download (en print) hier onder voor je gemak handige lijsten om sneller je emoties en behoeftes te herkennen. Maak het niet te ingewikkeld, je hoeft niks te gaan herbeleven en je hoeft ook niet te spitten in je verleden. Soms is het een kwestie van positieve afleiding en soms is het een kwestie van emoties ervaren. Net zolang praten met iemand waar je jezelf bij kan zijn en tot de kern van je 'spanning' komen kan ook enorme opluchting geven en de pijn doen laten wegtrekken. Probeer dan daarna wel een positief uitzicht te bedenken. The only way is up!

 

Gevoelens en behoeftes
PDF – 258,1 KB 1350 downloads
Groene en rode emoties
PDF – 3,8 MB 1138 downloads

Verder lezen

De links verwijzen naar het boek via Bol.com

'Omarm je emoties', van R. J. Frederick

'Pijn & het brein', van Annemarieke Fleming

'Stop met aardig zijn', van Thomas d' Ansembourg

'De moed van imperfectie', van Brené Brown

TMS meditatie

Tot slot een meditatie (6:39 minuten), die je kan helpen te herinneren wat je hebt geleerd over TMS. Dat de pijn voortkomt uit een plaatselijk en mild zuurstoftekort. Gestuurd vanuit jouw hersenen, om af te leiden van onderdrukte emoties/spanning.
En een meditatie (14:03 minuten) om onderdrukte emoties te ervaren en vrij te laten.

Extra hulp

Deze video maakt reclame voor een app. Ik heb geen ervaring met deze app, maar het is wel gebaseerd op de inzichten van Dr. Sarno.

Andere websites

https://www.emotiealsmedicijn.nl/medische-professionals.html

https://www.friedavandijen.nl/chronische-pijnklachten

https://nicolettedeboer.com/welzijn/het-mindbody-syndroom/

https://traumaprevention.com/what-is-tre/

En er zijn nog vele andere, google op: Dr. Sarno, Mindbody syndroom, TMS etc. en check ook video's op YouTube voor gratis inzicht/tools.