Dr. John E. Sarno

Prof. dr. Sarno behaalde zijn medische graad aan het Columbia University's College of Physicians and Surgeons in 1950. Ruim 50 jaar heeft hij zich in New York als revalidatie arts en professor gewijd aan het onderzoeken en verhelpen van pijnklachten bij duizenden patiënten. Hij heeft een unieke en zeer effectieve benadering voor chronische pijnklachten ontdekt, die de missende schakel laat zien tussen lichaam en geest. Hij heeft ontdekt dat 'inzicht' door kennistherapie bij 90% van zijn pijnpatiënten voldoende was om weer pijnvrij door het leven te gaan. Inzicht in hoe het brein werkt, dat wij emoties onderdrukken, waar pijn werkelijk vandaan komt en waar niet... En dat we vaak verkeerd zijn voorgelicht.
Hij is overleden in 2017 op 93 jarige leeftijd. 

 

  TMS ontdekking
  Dr. Sarno begon zijn carrière met de standaard behandelprotocollen voor patiënten met chronische nek-, schouder- en rugpijn. Maar in de vroege jaren 1970 merkte hij op dat zijn patiënten gewoon niet verbeterden en begon hij te twijfelen of de conventionele diagnoses en behandelingen voor deze aandoeningen op deze patiënten van toepassing waren:

  “Conventionele medische training had me geleerd dat deze pijnen voornamelijk te wijten waren aan een verscheidenheid aan structurele afwijkingen van de wervelkolom ... Pijn in de benen of armen werd verondersteld te wijten aan compressie (beknelling) van zenuwen. Het was echter helemaal niet duidelijk hoe deze afwijkingen de pijn veroorzaakten. "
  (Uit de introductie van genezende rugpijn, pp. Viii - ix)

   

  Fysieke manifestaties
  Bij nader onderzoek ontdekte Dr. Sarno dat 88% van zijn patiënten een geschiedenis van spanning of migraine, maagzuur, hiatus of hiatale hernia, prikkelbare darmsyndroom, astma, eczeem en een aantal andere aandoeningen hadden waarvan algemeen werd gedacht dat ze veroorzaakt door spanning. Sarno merkte ook op dat de meeste van deze patiënten vaak hardwerkend, gewetensvol, dwangmatig en perfectionistisch waren; eigenschappen waarvan hij dacht dat die tot onbewuste woede konden leiden.

  Voortbouwend op deze informatie, ontwikkelde Dr. Sarno de theorie dat onderdrukte woede en emoties fysieke manifestaties kunnen veroorzaken, zoals pijn, die dienen om de bewuste geest af te leiden van het herkennen van gevoelens die onaangenaam kunnen zijn. Hij noemde deze aandoening Tension Myositis-syndroom (TMS), omdat hij destijds dacht dat het enige weefsel dat betrokken was bij de fysiologie van TMS spier was (de term 'myositis' verwijst naar de ontsteking van spieren). Na verloop van tijd ontdekte Sarno echter dat het syndroom dat hij TMS noemde ook zenuw- en peesweefsel omvat, misschien zenuwweefsel zelfs meer dan spierweefsel.

  Deze ontdekking, zoals hij zei tijdens zijn interview op Larry King Live, betekende dat TMS een breed scala aan chronische symptomen behandelde. Omdat de term "TMS" op dit moment bekend was geworden, heeft Dr. Sarno het syndroom echter niet volledig hernoemd, maar in plaats daarvan alleen "myositis" vervangen door "myoneural" om het fysiologische aspect van het syndroom nauwkeuriger weer te geven.

  Het werk van Dr. Sarno op het gebied van mindbody-geneeskunde is een bron van veel controverse geweest binnen de medische gemeenschap, evenals de algemene bevolking. Van de meer dan 11.000 patiënten die hij sinds de jaren 1970 heeft behandeld, toen hij voor het eerst TMS ontwikkelde, schat Dr. Sarno dat hij meer dan 90% heeft genezen met zijn TMS-aanpak. Dit houdt geen rekening met de vele anderen die hij indirect via zijn boeken en zijn toewijding aan zijn werk heeft bereikt, ondanks de controverse en afwijzing die daarop volgde.

   

  Statistische studies van TMS-behandeling
  Sarno's boeken beschrijven twee vervolgonderzoeken van zijn TMS-patiënten. De eerste in 1982 interviewde 177 patiënten willekeurig gekozen uit die Sarno behandeld in de voorgaande drie jaar. 76% verklaarde dat ze een normaal en effectief pijnvrij leven leiden. Een tweede vervolgonderzoek in 1987 beperkte de onderzochte populatie tot mensen met hernia die op CT-scans waren geïdentificeerd, en 88% van de 109 willekeurig geselecteerde patiënten verklaarde dat ze één tot drie jaar na de TMS-behandeling pijnvrij waren. [5] . Meer recent, in 2007, publiceerde Dr. David Schechter, een arts en een van de voormalige studenten en onderzoeksassistenten van Dr. Sarno, een peer-reviewed studie van TMS-behandeling die een verlaging van 54% van de gemiddelde pijnintensiteitsscores voor een cohort van 51 chronische rugpijnpatiënten, waarvan de gemiddelde duur van de pijn vóór het onderzoek 9 jaar was. In termen van statistische significantie en succespercentage, presteerde de studie beter dan vergelijkbare studies van andere psychologische interventies voor chronische rugpijn.

   

  Boeken

  Dr. Sarno heeft vier boeken gepubliceerd over TMS: Mind Over Back Pain, Healing Back Pain, The Mindbody Prescription en The Divided Mind. Naast deze vier publicaties heeft Dr. Sarno ook verschillende tijdschriftartikelen geschreven, zoals en Psychosomatische vermijding van conflicten in rugpijn, gepubliceerd in het Journal of the American Academy of Psychoanalysis, en Psychosomatische concepten in chronische pijn, co-auteur van Dr. Ira Rashbaum.

  In zijn eerste boek 'Mind over Back Pain' ontbreken een aantal inzichten die hij na het schrijven van dit boek heeft verwerkt in zijn latere werk. Ik raad aan om te starten met het boek 'Healing Back Pain', dit geeft vaak al voldoende kennis en inzicht.

  Mind Over Back Pain (1982)
  Mind over Back Pain is het eerste boek van Dr. Sarno over TMS. Daarin schetst hij de theorie van TMS en schrijft hij over zijn ervaring met het succesvol behandelen van patiënten met zijn TMS-aanpak.

  Healing Back Pain: The Mind-Body Connection (1991)

  (Gratis pdf download van dit boek)
  Healing Back Pain is het tweede boek van Dr. Sarno over TMS en wordt beschouwd als een herschrijving van Mind Over Back Pain. Daarom wordt Healing Back Pain vaak aanbevolen in plaats van Mind Over Back Pain. Healing Back Pain heeft meer dan 150.000 exemplaren verkocht [6] en is ook vertaald in 12 verschillende talen, waaronder Duits, Japans, Spaans en Chinees [8].

  The Mindbody Prescription: Healing the Body, Healing the Pain (1998)
  Het derde boek van Dr. Sarno, The Mindbody Prescription, voegt informatie toe die aan het licht kwam tijdens zijn klinische praktijk. Dit boek gaat dieper in op de psychologie waarvan wordt gedacht dat deze de chronische pijnsyndromen veroorzaakt. In tegenstelling tot zijn vorige twee boeken, identificeert Dr. Sarno hier “TMS-equivalenten” - de vele andere chronische gezondheidsproblemen die kunnen optreden om dezelfde reden als TMS.

  The Divided Mind: The Epidemic of Mindbody Disorders (2006)
  The Divided Mind is de meest recente publicatie van Dr. Sarno tot nu toe. Daarin blijft Dr. Sarno wat informatie toevoegen aan de theorie die hij meer dan 30 jaar geleden ontwikkelde, voortbouwend op de inhoud van zijn vorige drie boeken. In tegenstelling tot deze drie boeken, bevat The Divied Mind echter ook hoofdstukken van zes andere TMS-artsen en behandelt het het hele spectrum van psychosomatische aandoeningen en de geschiedenis van de psychosomatische geneeskunde.

  (Bron: TMSWiki.org, vrije vertaling naar het Nederlands)