Diagnose, kennis en aanpak

In 3 stappen van jouw klachten af

TMS "de symptomen"

TMS veroorzaakt uiteenlopende klachten, van zeer milde, tot zeer heftige klachten. De pijn komt en gaat. Veel patiënten met TMS klagen over rugpijn. Behalve pijn, rapporteren patiënten ook over verdoofheid, tintelingen, stijfheid en zwakte in het getroffen gebied. Dr. David Schecter, een arts uit Los Angeles, werkte samen met Dr. Sarno om dit ziektebeeld te onderzoeken. Schecter stelde dat de klachten zich niet beperken tot rugpijn, de onderzochte patiënten hadden ook klachten in andere delen van het lichaam. 

Patiënten klagen vaak dat de klacht niet op één plaats blijft. De pijn beweegt van de één naar de andere plek in bijvoorbeeld de rug, maar kan ook op een geheel andere plek in het lichaam de kop opsteken. De pijn reageert niet op conventionele behandelingen, en is over het algemeen genomen niet gerelateerd aan fysieke activiteit. Soms is er tijdens vakanties een tijdelijke verbetering.

Sommige TMS patiënten hebben chronische pijn in rug, schouder of nek, leiden aan fibromyalgie of irritable bowel syndrome (prikkelbare darmsyndroom). Anderen zijn gediagnostiseerd met CVS (chronisch vermoeidheid syndroom TMJ (temporal mandibular jaw malfunction), spanningshoofdpijn of hooikoorts.

Tension Myositis Syndroom "de behandeling"

Nadat de diagnose TMS gesteld is, dit houdt vaak niet meer in dan dat er, ondanks onderzoek, geen duidelijke oorzaak voor de klacht gevonden wordt, begint de behandeling.

Als eerste stap in de behandeling moet de patiënt er van doordrongen zijn dat er geen fysieke beschadiging, maar een emotionele klacht aan de pijn ten grondslag ligt. Als volgende stap wordt de patiënt gevraagd een pijndagboek bij te houden, zodat duidelijk wordt onder welke omstandigheden klachten verbeteren of verergeren. Schecter raadt patiënten aan erover nadenken op welk gebied (onderdrukte) gevoelens een rol zouden kunnen spelen.

 • mishandeling of verwaarlozing in de kinderjaren
 • vergaand perfectionisme om geaccepteerd te worden
 • huidige stressoren
 • ouder worden of angst voor de dood
 • andere situaties waarin de patiënt zijn werkelijke gevoelens moet onderdrukken

Nadat de patiënt vastgesteld heeft wat het probleem veroorzaakt wordt gevraagd om op schrift te zetten wat het probleem is, hoe uitgebreider het probleem omschreven wordt, hoe effectiever onderdrukte emoties die het zenuwstelsel triggeren aangepakt worden. Het dagboek helpt mensen met het identificeren van de onderdrukte emotie. Na verloop van tijd leren mensen uiting geven aan deze emoties i.p.v. deze te onderdrukken.

Het laatste deel van de behandeling van de behandeling bestaat eruit dat mensen hun leven leiden alsof ze geen pijn hebben. Uit onderzoek moet dan wel blijken dat er geen (ernstige) fysieke redenen zijn voor de klachten. Vaak wordt er wel wat schade gevonden, een lichte slijtage (artrose) in de gewrichten of een bulging disc (hernia), maar dergelijke schades ontstaan al vanaf ongeveer het 20e jaar, zonder dat mensen het merken. Het lijkt erop dat de pijn niet hierdoor voortgebracht wordt. Dr. Schecter adviseert om traditionele behandelingen voor pijnbehandeling te staken, deze zouden de pijn slechts (mentaal) bevestigen en daardoor de klachten verergeren. Patiënten wordt aangeraden hun normale fysieke bezigheden te hervatten.

(Bron: “Healing Backpain” en “The Divided Mind” van John E. Sarno MD)

De 3 stappen

1) De juiste diagnose

Raadpleeg een arts

Houd er rekening mee dat het voor het succesvol behandelen van een aandoening als TMS, MBS (Mind Body Syndrome) of PPD (Psychophysical Disorder), van groot belang is om eerst jouw arts te raadplegen om ernstige medische aandoeningen uit te sluiten. ..... Als u dit niet uitsluit, kan dit uiteraard zeer ernstige gevolgen hebben (kanker kan bijvoorbeeld rugpijn veroorzaken). Door structurele oorzaken uit te sluiten, kunt u ook vertrouwen winnen in deze aanpak. Heb jij na deze stap en het lezen van 'Heb ik TMS'? een groot vermoeden dat jij TMS hebt? Lees dan door.

 

Accepteer de diagnose
Eerst en vooral vereist het herstellen van TMS dat u een actieve rol in uw behandeling speelt. Omdat uw symptomen worden veroorzaakt door onderdrukte emoties, kan een arts u geen recept geven om u te genezen. Genezing moet van binnenuit komen. De eerste en belangrijkste stap die u moet nemen, is accepteren dat u TMS heeft en dat uw symptomen goedaardig zijn. Er is structureel niets mis met je.

Je hebt geen slechte rug. Typen op het toetsenbord van de computer is niet de oorzaak van uw RSI. Zittend voor korte of lange periodes, of wandelen zelfs gewoon in het huis veroorzaakt geen rugpijn. Je rug doet geen pijn omdat je zestig of tachtig of ouder bent.

Je hebt TMS, wat betekent dat al je symptomen worden veroorzaakt door onderdrukte emoties en niet door structurele of externe factoren. Als je de diagnose echt accepteert, zul je niet langer bang zijn voor je symptomen, je geen zorgen meer maken over hen en merken dat ze beginnen te vervagen. Het is niet goed genoeg om te geloven dat je pijn wordt veroorzaakt door TMS onderdrukte emoties. Je moet die 100 procent geloven en dat aan je onbewuste geest vertellen zodat het de boodschap krijgt en de pijn stopt.

Onderwijs is de sleutel tot het accepteren van de diagnose. Lees of luister een TMS-boek om inzicht te krijgen in de connectie tussen de mindbody en de ware oorzaak van uw symptomen.

2) Kennis als therapie

Met inzicht door kennis, komt verlichting.

Verdiep jezelf nog meer in wat TMS is. Leer hoe jouw lichaam werkt en besef dat er niks mis is met jouw lijf. Zelfs met een uitstulpende disc (hernia) hoef je geen pijnklachten te hebben. Dat blijkt uit grootschalig wetenschappelijk onderzoek: Mensen zonder pijn hebben dit namelijk ook. Lees deze week intensief zijn boeken of andere boeken over TMS, bekijk video's en raak overtuigd van de logica achter de ontdekking van dr. Sarno. Er is niks mis met jouw lichaam. De pijn is echt, maar komt voort uit jouw brein. Daar ga je straks van overtuigd raken en is onderdeel van jouw therapie.

Lees een TMS-boek
Lezen in LibraryDr. Sarno zei dat "Informatie de penicilline is voor deze aandoening." Hoe meer kennis u opdoet over het TMS-proces en de ware oorzaak van uw symptomen, hoe meer vertrouwen u zult hebben in deze aanpak en in uzelf. Lees, luister en herlees een van de boeken van Dr. Sarno of een ander TMS-boek en leer meer over deze toestand. 

Gebruik affirmaties
Veel mensen hebben gemeld hoe nuttig bevestigingen zijn bij het herstellen. Dit betekent in wezen praten met je hersenen. Hoewel het misschien een beetje vreemd aanvoelt om met jezelf te praten, hebben mensen gemeld dat het hen in staat stelt om controle over hun gedachten te krijgen en een actievere rol te spelen in hun herstel. Ga voor meer informatie over affirmaties en zelf praten naar de pagina: Affirmaties.

 

Hervat lichamelijke activiteit
Zodra je symptomen beginnen te verminderen en je zelfvertrouwen opbouwt, begin je met lichamelijke activiteit. Oefening en lichamelijke activiteit zullen de boodschap versterken dat uw symptomen goedaardig zijn. Het kan enige tijd duren voordat de boodschap in uw onderbewustzijn zinkt. Oefenen zal dit helpen. Het zal ook je zelfvertrouwen vergroten en je helpen meer vreugde in je leven te vinden. Beide verminderen de emotionele spanning die je hebt opgebouwd.

 

Wijs het fysieke af
Ervan uitgaande dat u een bevoegde arts heeft gezien, zijn ernstige medische aandoeningen uitgesloten. Aangezien u geen fysiek probleem hebt, moet u geen activiteiten ondernemen die proberen uw symptomen vanuit een fysiek perspectief te behandelen. Dit omvat: acupunctuur, chiropractische manipulatie, massage, gebruik van ergonomische apparaten, rugbeugels en schoeninzetstukken. Als u pijnstillers gebruikt, wilt u misschien beginnen na te denken over het geleidelijk afstappen ervan. Lees hier meer over: Wanneer moet ik stoppen met het innemen van pijnstillers? Al deze activiteiten versterken het geloof dat je een lichamelijke conditie hebt. Herstellen vereist dat u alle fysieke behandelingen stopt en uw toestand vanuit een psychologisch perspectief begint aan te pakken. Stop niet met medicatie of pijnstillers "cold turkey". Vraag uw arts hoe u deze kunt vertragen of stoppen om ontwenningsproblemen te voorkomen.

3) Een nieuwe aanpak

Een terugval kan voorkomen.
Bij stap 2 heb je waarschijnlijk al pijnverlichting ervaren, 90-95% van dr. Sarno's patiënten en lezers van zijn boeken melden pijnvrij te zijn puur door kennis en inzicht. Ervaar je toch nog een zelfde soort pijn? Blijf je dan richten op je emoties, niet op je lichaam. Herinner jezelf aan de kennis die je hebt opgedaan. Je lichaam is gezond. Welk gevoel (spanning) of emoties probeert jouw brein te ontlopen? Verdring je woede of angst? Voel je je minderwaardig of gespannen? Blijf contact houden met je emoties in het hier en nu en weet dat kennis over hoe jouw brein werkt en het ervaren van onderdrukte gevoelens, het recept is voor een pijnvrij lichaam.

Het zijn de 'moeilijke' emoties, zoals angst, verdriet en boosheid die voor problemen zorgen bij mensen met TMS. Vanuit een persoonlijkheid die het allemaal goed wil doen, perfect zelfs. En om anderen niet ongemakkelijk te laten voelen, worden emoties onderdrukt die niet wenselijk zijn. Dit wordt veel mensen van kinds af aan al geleerd.

 • Niet huilen, nu even sterk zijn
 • Wat ben je toch een huilebalk/janker/mietje
 • Je hoeft niet bang te zijn, kom op, gewoon je schouders eronder zetten
 • Gewoon je best doen, laat niet zien dat je bang bent of dat iemand je heeft geraakt
 • Gun ze dat plezier niet, laat je niet zo kennen etc.


Het durven voelen en benoemen van woede en verdriet

We worden geprogrammeerd onze emoties in bedwang te houden. En juist de mensen bij wie dat enorm goed lukt, de zogenaamde 'high actievers', kan dat een probleem gaan worden waardoor fysieke klachten ontstaan. Bekijk de lijst 'moeilijke emoties' hier onder en kijk wat jij op een dag allemaal voelt. Print het desnoods uit en vraag jezelf elke dag even af wat je ervaart op dit moment. Blijf focussen op je gevoel en emoties. Ze mogen er allemaal zijn, wees zacht voor jezelf, je bent al te lang hard geweest voor jezelf. Geef jezelf niet meer op je kop, dit kan je letterlijk koppijn geven ;-) Blijf tegen je brein zeggen dat je het mechanisme begrijpt nu. Dat je begrijpt (als dat zo is, anders is er nog werk aan de winkel) dat je lichaam gezond is en dat je liever de emoties gaat ervaren, dan de pijn. Vraag jezelf af als je ergens een TMS symptoom ervaart:

 • Wat voel ik nu?
 • Ben ik gespannen?
 • Waarover?
 • Voel ik woede?
 • Ben ik ergens bang voor?

Gebruik je restanten pijn als signalen om emoties te voelen. In het hier en nu. Je kan ook zeggen; Ok, ik onderdruk nu blijkbaar angst en woede. Ik voel mij gespannen en dat is ok. De pijn is niet nodig, ik snap het mechanisme. Ik kies voor mijn gevoel, mijn emoties. Mijn (rug, nek, etc) is gezond. Kijk dan wat er gebeurd, laat het los. Herhaal als het nodig is.

 

Weer vertrouwen krijgen
Dr. Sarno gaf aan bij zijn patiënten, zodra de diagnose TMS was gesteld, dat behandelingen bij een acupuncturist, chiropractor of fysiotherapeut niet meer nodig waren. Deze focussen op het lichaam, terwijl de pijn uit het brein komt. Door geleidelijk aan weer fysieke activiteiten te ondernemen krijg jij ook weer steeds meer vertrouwen in je lichaam. Het start echter met het besef dat je een gezond lichaam hebt, lokaal voelde dat heel lang niet zo. Met de herhaalde focus op emoties leer je jouw brein dat pijn niet meer nodig is. Maar enkele patienten van dr. Sarno hadden aanvullende psychotherapie nodig, maar voel jij dat je meer hulp nodig hebt bij het focussen op je emoties en deze met vertrouwen te ervaren? Zoek online hulpverleners met inzicht in TMS of bespreek met jouw huisarts welke psychologische therapie jou hier het beste mee zou kunnen helpen. Keer terug naar stap 1 als je jezelf opnieuw door een arts wil laten beoordelen of ga naar stap 2 om meer heilzame kennis op te doen voor meer inzicht in de werking van TMS.

 

Belangrijke aandachtspunten

Dr. Sarno heeft 12 dagelijkse herinneringen opgeschreven die mensen tijdens hun herstel kunnen bekijken. Deze kunnen dienen als een vorm van bevestiging die eenmaal per dag moet worden beoordeeld. Deze zijn:

 1. De pijn is te wijten aan TMS, niet aan structurele afwijkingen
 2. De directe reden voor de pijn is mild zuurstofgebrek
 3. TMS is een onschadelijke aandoening, veroorzaakt door onderdrukte emoties
 4. De belangrijkste emoties zijn onderdrukte woede en angst
 5. TMS bestaat alleen om mijn aandacht af te leiden van deze emoties
 6. Omdat mijn rug in principe normaal is, is er niets te vrezen
 7. Daardoor is lichamelijke activiteit niet gevaarlijk
 8. En ik kan alle fysieke activiteiten weer hervatten
 9. Ik hoef mij geen zorgen te maken of mij geïntimideerd voelen door de pijn
 10. Ik zal mijn aandacht verleggen van de pijn naar emotionele problemen
 11. Ik ben van plan om controle te houden - niet mijn onderbewustzijn
 12. Ik moet te allen tijde psychologisch denken, niet fysiek.